Stilul baroc

Stilul baroc este un stil dedicat iubitorilor de lux si frumos, de arta in toate formele ei, acesta avand rolul de a impresiona si de a incanta, de a captiva spectatorul intr-o lume a miracolelor, de a-l aduce la extaz.

Stilul de design interior din perioada domniei lui Ludovic al XIII-lea are influente din Italia, iar decorarea este greoaie. Piesele de mobilier sunt din lemn masiv, tapiteria pretioasa cu motive florale, iar picioarele scaunelor au forma de „H”.Stilul Ludovic al XIV-lea impune tapiterie din materiale scumpe, precum brocart, damasc, satin, piele sau velur. In plus, mobilierul specific acestui stil de design interior este realizat din nuc, par, stejar, abanos, sau oricare alta specie exotica inchisa la culoare.

 

Mai departe, o casa decorata in stilul Ludovic al XV-lea va insemna o evidentiere a structurii lemnoase a mobilei, cu linii curbe, din lemn de nuc, fag, stejar, paltin, mahon, trandafir si altele.Mobilierul specific acestui stil de design interior este sculptat, pictat si aurit.

 

2_gkzk

Exista si stilul de design interior Ludovic al XVI-lea, in care mobila are picioare lungi, spatare ovale, rotunde sau dreptunghiulare, sculptate. Un element specific acestui stil este biroul cilindru, cu usi laterale si sertar.Barocul este caracterizat de compozitiile pline de culoare, exuberanta si realism impins pana la un dramatism ostentativ Pentru mobilier, in schimb, se folosescformele bombate, liniile curbe, ample, cu intarsii de fildes, incrustatii cu aur sau argint si decoratiunile impunatoare, sculptate, alaturi de ornamente elaborate care de multe ori nu se identifica cu scopul pentru care au fost create. Treptat, printre elementele stilului baroc, putem enumeratesaturile bogate in diversitate, avand culori variate, peretii si pardoselile incepand astfel sa capete viata, prin crearea unui spectacol in sine. De asemenea, corpurile de iluminat definesc si ele opulenta, apare baldachinul ca simbol al spatiului intim de dormit, iar marmura si lemnul iau forme grandioase, fiind puse in valoare de culori pretioase. Ca punct de referinta pentru evidentierea stilului baroc, este palatul Versailles, care preia in cele mai reusite reprezentari stilul baroc, datorita decoratiunilor interioare care reflecta grandoarea, si dau cestuia caracteristica de arta regala.

canapea stil baroc.jpg

autor: Designer Corina Oprea

 

 

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu